Rhombus: Titel en hoesontwerp

Het verhaal van het hoesontwerp van Rhombus begon met het idee dat ik ‘iets grafisch’ op de voorkant wilde.
Misschien ‘iets met het getal vier’ , vanwege het feit dat het mijn vierde album is.
Ook spelen we met zijn vieren in de band en heb ik net de 40 aangetikt. Allemaal redenen om de vier als uitgangspunt te nemen.

Illustrator Meike Lieve Bos ging met dat idee aan de slag en kwam met een geweldig ontwerp van een abstracte vier bestaande uit vier driehoeken. Door deze te dubbelen en transparant te maken, ontstaat een mooie gelaagdheid. De speelsheid van het resultaat past bij het uitgangspunt van de muziek. Omdat het getal drie ook een belangrijke rol heeft gekregen, vangt de afbeelding ook het creatieve proces tussen het derde en vierde album.

Het ontwerp was er, nu nog een albumtitel.
Met idee van het grafische, meetkundige in mijn achterhoofd en het ontwerp op mijn netvlies, ging ik op zoek naar een Engelstalige meetkundige term die ook nog enigszins stoer zou moeten klinken. Zo kwam ik op Rhombus uit.

Het woord Rhombus betekent ‘ruit’ in de meetkundige zin. Een figuur die bestaat uit vier gelijke delen en allerlei vormen kan aannemen. Van net niet zo plat als een lijn tot een vierkant en alles daartussen. De vier lijnen houden elkaar in evenwicht, een mooie metafoor voor het samenspelen in de muziek.
Het leuke is, dat je een ruit kunt opdelen in driehoeken, waarmee de driehoeken van het ontwerp ook een grafische verbinding hebben met de titel.