Op 19 maart 2017 verscheen Straight Up Guitar, het nieuwe album van gitarist Jurgen Burdorf (1980). Het is, na het debuut Opening Lines (2016), het tweede album van Jurgen onder eigen naam. Alle composities zijn van zijn hand.
Het album is goed ontvangen, recensenten schreven:
‘Al met al is ‘Straight Up Guitar’ een CD met prachtig uitgewerkte composities en zal zeker in de smaak vallen bij luisteraars die ook CD’s of Elpees van Steve Lukather, maar ook Mark Knopfler in de collectie hebben.’, ‘Burdorf is een begenadigd gitarist en goed in staat om een heel album als solist te vullen. De muziek blijft boeiend en verveelt geen moment.’, ‘Als Europese muzikant hoef je niet onder te doen voor Amerikanen, laten deze mannen horen.’, ‘Een puik, lekker klinkend laid-back gitaaralbum’ , ‘gierende solo’s’ en ‘aanstekelijke composities’.

De muziek van de Jurgen Burdorf Band is energiek, aards en broeit onder de oppervlakte. Toegankelijk en altijd met een stevige groove. Jurgen is liefhebber van allerlei soorten muziek en dat hoor je in zijn composities terug. Zo zijn er invloeden van jazz, roots, rock en een vleugje Oost-Europese volksmuziek te horen. Met name live is er veel ruimte voor improvisatie. Dat is niet verwonderlijk, want Jurgen rekent bands als Little Feat en The Allman Brothers Band tot zijn voorbeelden. De band bestaat naast Jurgen op gitaar, uit toetsenist Tico Pierhagen (Aguabajo), bassist Hugo den Oudsten (Shirma Rouse, Sabrina Starke) en drummer Léon Klaasse (Powerplay, The Pilgrims).

De band speelde inmiddels oa op Jazz In Duketown in Den Bosch en Red Light Jazz in Amsterdam.

In 2015 begon Jurgen, tot dan toe werkzaam als freelance gitarist, te schrijven aan wat zijn debuutalbum “Opening Lines” zou worden. Het album verscheen in 2016 en werd enthousiast ontvangen. Zo schreef Rootstime.be: “Burdorf is niet alleen een technisch begaafd gitarist met ook nog eens een lekker geluid, maar hij heeft ook 10 knappe composities geschreven met veel afwisseling en welluidendheid.”

Toen Jurgen op tienjarige leeftijd voor het eerst Mark Knopfler hoorde, besloot hij gitaar te gaan spelen. Andere gitaarvoorbeelden zijn Bill Frisell, Steve Lukather en Eef Albers. Hij studeerde jazzgitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, maar heeft zich nooit blindgestaard op één stijl. Hij tourde oa met Janne Schra (ook in DWDD) en met diverse muziektheaterprodukties.

Guitarist Jurgen Burdorf